El Casal de Perpinyà torna a acollir el cicle “Poesia i Vinya”, tres vesprades de recitals poètics on la paraula es marida amb el vi i —com a novetat d’enguany— també amb suc de raïm, proposats per vinyaters de Catalunya Nord.
Cada trobada reuneix una veu poètica del nord i una del sud de Catalunya. La segona tindrà lloc el proper dijous 27 de novembre, a les 19 h, amb Núria Martínez-Vernis, Colette Planas, els vins de Bóta Nostra i els sucs de raïm de SiBio.
Accés gratuït
———————————————–
Colette Planas, poetessa de Catalunya Nord
Se li coneixen reculls, articles de premsa, llibres de literatura jove, obres de pedagogia i nombroses col·laboracions en antologies i revistes. Darrerament, s’ha endinsat en la traducció per a editorials com Paraules, Lanskine o L’Harmattan. En paraules seves: “El fet d’usar dues llengües, catalana i francesa, em procura dues formes de vida. I les visc al dia a dia amb formes d’art. Totes creixen sota influència poètica, que em permeten atansar la millor versió de mi mateixa i, per sobre de tot, recuperar ma llengua ‘sang i or’ per transmetre-la.”
———————————————–
Núria Martínez-Vernis, poetessa de Catalunya Sud
Nascuda a Barcelona el 1976, és una de les veus més singulars i indòmites de la poesia catalana contemporània. El seu primer llibre, L’acròbata tampoc no en sortirà il·lès (2000), va rebre el Premi Amadeu Oller i el Memorial Anna Dodas; el segon, Quantes mentides fan una sola veritat (2003), va guanyar el Premi Josep M. López-Picó. Màrius Sampere en destacava la poesia “enginyosament pregona, que esquiva qualsevol paràmetre convencional”. Habitual dels recitals i festivals, ha participat en nombroses publicacions i va ser convidada al Festival Internacional de Poesia de Barcelona al Palau de la Música. La seva obra, sempre vibrant, manté un diàleg constant amb el cos, el ritme i la paraula viva.
———————————————–
Bóta Nostra – Família Manchon, vinyaters del Vall de l’Agly
La nissaga Manchon cultiva vinya al Vall de l’Agly des de fa sis generacions. Certificats en agricultura ecològica des del 2012, treballen amb vinificacions naturals: llevats autòctons, absència de clarificats i filtratges, i un ús mínim de sofre. Fidel a la tradició familiar, Raymond Manchon continua aportant gran part de la producció a la cooperativa local, model que li permet desenvolupar alhora les seves pròpies anyades procedents de vinyes velles. El 2024, el seu fill Galdric s’incorpora per dedicar-se plenament a la vinificació, i ben aviat s’hi sumarà també Théo. Junts, cerquen vins sincers i vius que expressin el caràcter salvatge, mineral i autèntic del Rosselló.
———————————————–
SiBio – Fruits del Rosselló transformats amb cura
Compromesos amb l’agricultura ecològica i de proximitat, a SiBio van decidir donar valor a la feina feta als seus horts transformant les pròpies fruites i verdures. El seu centre de producció, situat a la Plana del Rosselló —territori privilegiat entre mar i muntanya, amb més de 300 dies de sol l’any—, garanteix productes saborosos i genuïns. Les collites, sempre manuals i fetes en el moment òptim de maduració, es converteixen després en sucs i preparats naturals elaborats artesanalment al seu obrador. Una manera de preservar el gust autèntic de la terra i de compartir-lo amb tothom.
